En röst ett ansikte!

Jag drog ju storyn om Smurfarna i tidigare inlägg och där nämnde jag Monica Forsberg som troligen snuvades på rättigheterna till Smurfarna. Men nu tänkte jag revanchera lite o Monica Forsbergs vägnar eftersom hon och hennes konstellationer ligger bakom 70-talister, 80-talister och 90-talisters samlade barndom. Framförallt de två förstnämnda generationerna som har fått ta del av Monica Forsberg & CO:s verk.

Monica Forsberg insåg tidigt att det där med att dubba tecknad film är någonting som kommer att bli en hit och faktum är ju att hennes dubbföretag lade beslag på samtliga Disneys storserier som färdades över Antlanten över till oss i Sverige i slutet på 80-talet och början på 90-talet. "Ducktales", mer känd som Joakim Von anka och tre knattar, "Räddningspatrullen", "Luftens Hjältar" men framförallt började allting med "Bumbibjörnarna". I hennes stall ingick framförallt artisten Haakon Pedersen som sjunger introt till Bumbibjörnarna och till Räddningspatrullen, det är alltså inte Peter Jöback som så många tror. Det är en myt som är skapad av någon idiot som först laddade upp Bumbibjörnarna-introt på Napster under slutet av 90-talet i ett Naivt internet-Sverige utan källor. Jag säger det igen för att förtydliga det, det är Haakon Pedersen som sjunger introt till båda serierna.

Det är inte så svårt att förstå med andra ord att Monica Forsberg har haft en stor prägel på vår barndom. Jag utgår från att alla i ovan nämnda generationer har sett åtminstone någon av serierna. 


 
Det är alltså dessa serier jag talar om!


Det roliga med Monica Forsberg är att hon utöver låtskrivare, hon har bland annat skrivit "Främling" åt Carola med Lasse Holm, att hon även själv har varit/är musiker. Under 70-talet bildade hon gruppen Pastellerna tillsammans med medlemmarna Bertil Engh, Peter Wanngren och Kerstin Andeby. Samtliga medlemmar är värmlänningar och de medverkade i Melodifestivalen 1978. Man bytte sedan namn på gruppen till det mer flaschiga namnet Ritz och ställde upp i melodifestivalen 1983 och 1985 där det gick bäst 1983 med en 4:e-platsen.

Varför nämner jag ens den här gruppen för? Jo jag bjuder på ett klipp från Melodifestivalen 1985 så får vi se om ni kan höra vad det är jag är ute efter?

http://www.youtube.com/watch?v=gDy4oyRqEx8 Om ni kan eran Disney väl så har ni hört dessa röster ett oräkneligt antal gånger för olika Disneykaraktärer.

Mannen i den blå kavajen är väl den som sticker ut mest med sin röst, det är Bertil Engh som är mannen bakom följande karaktärer:

        
Toadie i Bumbibjörnarna!                        Puff i Räddningspatrullen!

Kung Louie i Luftens Hjältar!

Ett rätt skapligt register om man säger så!


Kvinnan i grönt är Monica Forsberg själv och hennes röst känns igen i följande karaktärer:


Bombo från Bumbibjörnarna!              Knatte, Fnatte och Tjatte från Ducktales!
                        
Rebecka Cunningham från Luftens Hjätar!                 Piff från Räddningspatrullen!

Den andra kvinnan i gruppen det vill säga kvinnan i rosasvart klänning finns inte med i Disneyserierna men är ytterst verksam i barnmusikalen som kom till när gruppen Ritz döpte om sig till "Svingelskogen". Där är hon karaktären Kirre-Kurre Ekorre och Svingelskogen blev en succé även den.


Så till sist mannen med lite mer basröst, mannen längst till höger i gruppen är ingen mindre än Peter Wanngren och han ligger bakom ett karaktärer varav föjande är de vi minns bäst:


  Tigerr i Nalle Puh! (och nej jag stavade inte fel, karaktären heter Tigerr)

Lucky Luke!


Så vad blir då min slutats? Att Monica Forsberg och hennes garde har haft ett otroligt stort inflytande över vår barndom och den lite småtöntiga men ändå charmiga schlagergruppen Ritz helt plötsligt blir ett Dreamteam i 2010-års ljus! De förtjänar helt enkelt lite respekt såhär lite postumt och när vi närmar oss jul och vi längtar efter Kalle Anka och hans vänner på julafton!


Monica Forsberg var det så du såg ut när du gjorde rösten till knattarna också? För det känns spontant inte helt orimligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0