Kulturella dubbelmoralister!

Då har någon kulturnisse eller kulturtant på Kulturella Biblioteket i Stockholm, som kommit på den briljanta idén att rensa ut alla Tintinböcker ur hyllorna på biblioteket.

Motiveringen: "De ger en nidbild av samhället, de är skrivna på en tid som beskriver en kolonial syn".

Men visst har Kulturella Biblioteket bestämt sig för att det skall vara en standard för barnböcker så är det ju bara att rensa då! Men det skulle vara kul att se den som vågar rensa ut Pippi Långstrump från hyllorna med!

Hennes pappa var ju "Negerkung" för Kurrekurredutterna! Det är väl lika mycket nidbild i så fall? Men nejdå, Astrid Lindgren kan man ju inte gå lös på, hon är ju svensk nationalskald!

Är inte det dubbelmoral så säg?

Ännu roligare är det ju någonstans att man tidigare har försett alla Tintinböckerna med ett förord om att man hade en annan syn på samhället då. Vilka barn läser förord till böcker?

Jag läser knappt förord till böcker! Jag tror snarare att lika lite som barn påverkas av ett förord, påverkas barn av den samhällsskildring som kulturnissarna på Kulturella Biblioteket anser att Tintinböckerna speglar.

Varför tror jag det?

Jo, för att böckerna är inte skrivna i ett syfte att trycka ner människogrupper, utan är skriven i en annan tidsanda. Eftersom Tintin hela tiden reser, möter han på folk från andra länder och i böcker måste alltid någon vara korkad. Då kanske det blev en torkad turkisk man för att han just då befinner sig i Turkiet. Eller finns det inga korkade turkar?

Barn har inte förmågan att värdera samhällsbeskrivningar och tänka ideologiskt om det inte är direkt uppenbart och rakt utskrivna värderingar som uttrycks. Böckerna handlar om Tintin, Milou, Kapten Haddock osv... Det är de karaktärerna man minns, kommer ihåg och fokuserar på ur Tintinböckerna och filmerna. Man fokuserar inte på perifiera personer. Det är ju inte direkt så att Tintin himself uttalar åsikter om korkade turkiska män.

Läser man Tintin får man ju snarare uppfattningen att Dupont och Dupont är jordens mest korkade män. De är två franska män som alltid går i kostym och plommonstop och är de mest korkade franska byråkrater som världen har skådat. De två karaktärerna driver ju hejdlöst med fransmän.

Dessutom får man lära sig att Kapten Haddock är en alkoholiserad båtkapten som är på gränsen till sammanbrott och svär som en borstbindare.

Tintin han jobbar som journalist och har knappt skrivit ett ord i hela sitt liv i någon tidning. Där borde nog Moderaterna istället gå in och sätta censur då det i så fall skulle lära barn att det finns människor som kan resa jorden runt med sitt jobb utan att lyfta ett handtag!

Men visst Kulturella Biblioteket i Stockholm, rensa ut Tintinböcker ur biblioteken och ta samtidigt med er Pippi-böckerna och Nicke Nyfiken med för den delen. Den handlar ju om en kolonialman som adopterar en apa och tar med sig honom till stan!

Samla sedan ihop böckerna och bränn alla på ett offentligt bokbål utanför biblioteket. För att visa vad ni tycker om böcker som inte speglar rätt samhällsbild!

Det luktar Nazityskland fast tvärtom om Kulturella Biblioteket. Där rensade man också bort all historiskt skriven litteratur som inte passade in i det samhället man levde i.

Poängen är... Man blir inte rasist av att läsa Tintinböcker, man blir rasist av den uppväxtmiljö man har där människor direkt talar om för en hur ett samhälle skall vara och inte vara och hur man skall värdera andra människor.

Ni jävla dubbelmoralister, förlåt svordom, till kulturelit som sätter er på höga hästar och letar efter spöken i klassiska barnverk. Ta då fan råg i ryggen och rensa ut allt eller inse att ni håller på att agera precis som nazityskarna själva gjorde, fast med andra värderingar!

Ett gringubbeinlägg!

Eftersom jag har haft så väldigt mycket omkring mig i mitt liv, har jag helt enkelt inte haft lusten att skriva. Den där lusten börjar dock så sakta att återvända i takt med att det lugnar ner sig!

Så vad har jag då på hjärtat nu när jag inte har skrivit på länge? Jo, ett riktigt gringubbeinlägg.

Kan ni täka er att det finns mode även i att skriva och säga saker. För några år sedan var det populärt att bara skriva Orka! om allt möjligt. Jag orkar inte, blev kort och gott bara ett konstaterande Orka!

För något år sedan skulle alla gå all-in på allt! Det där lever fortfarande, men inte i den grad som det gjorde för något år sedan. Då skulle alla gå all-in varenda helg och vad man än gjorde skulle man gå all-in.

Det "nya" fenomenet som jag har upptäckt är att folk verkligen vill visa att de kan skriva ordentligt på internet. När man förenklar allt som skrivs nu för tiden och språket blir slarvigare, finns det helt plötsligt de personer som skall visa att det i skrivspråk minsann heter dem och inte dom!

Jösses, säger jag! Det är helt korrekt att det i skrivspråk heter så, problemet är bara att de som skriver ut dem istället gör det FEL!

Alla missar att det finns en ordform till av dom, nämnligen de! Vad folk missar är med andra ord att de används när de befinner sig i subjektform och dem skrivs när de befinner sig objektform.

Det heter inte, dem ger mig kärlek! De ger mig kärlek, eller jag får kärlek av dem!

Det heter inte, dem och jag var ute igår, utan de och jag var ute igår.

Tankeregel? Jag vill ge dem... De vill ge mig!

Kan ni se skillnaden? Vilka är det som gör saker? Jo, DE gör saker, Dem är mottagare. Subjekt vs objekt.

Skall det vara så svårt?

Om ni inte kan skriva ut De och Dem rätt i en mening, gör då som som jag och skriv dom. Då är det slarvigt, men det blir i alla fall färre fel!

Bilden får tala!

Ibland måste man inte skriva!

Så olika preferenser!

Jag var funktionär på finnkampen igår! Det är lika spännande varje gång man är funktionär tycker jag. Spciellt om man som jag då brukar arbeta i Calling.

Calling innebär att vi tar emot de aktiva innan tävling, går igenom att deras utrustning stämmer, nummerlappar finns och är korrekta och framförallt att de är där. Sedan lotsar vi ut dem på arenan. Det betyder med andra ord att jag i stort sätt träffar alla aktiva friidrottare under en finnkamp exempelvis.

Igår var det Carolina Klüfts absolut sista tävling någonsin. En sådan ära att få dela en liten stund av den med henne. Få vara en del av det där allra sista. Det kan ju aldrig bli något mer än en sista? Därför är det ju alltid unikt. Jag hjälpte henne med hennes utrustning och hon var så grymt fokuserad. Jag verkligen såg på henne att hon hade kunnat borra igenom väggar med bara ögonen om hon så ville.

Jag kunde inte låta bli:

- Carolina jag vill inte störa, men en sista signatur innan din allra sista tävling?

Jag fick inget svar, hon bara reste sig upp och skrev en stilig autograf på mindre än en sekund, bestämt och satte sig lika fort och gick in i sin egen värld igen.

Kommer hon ens att minnas att hon skrev den autografen, några få sekunder av en av hennes livs mest avgörande stunder.

Senare på dagen kom höjdhopperskan Victoria Dronsfield in för att hämta sin mobil som jag hade förvarat åt henne. Dessförinnan hade hon gjort en halvmedioker tävling, med sina mått mätt, ute på höjdhoppsbanan.

Eftersom vi hade TV inne i rummet där vi var såg jag en tjej som inte kunde sluta le inför varje hopp. Leendet blev större och större ju närmare hon kom att starta sin ansats.

Därför sa jag till henne att ingen har nog sett en så lycklig friidrottare någon gång. Med ett så stort leende.

Hennes svar:

- Jag är bara så himla glad att få vara med! Så firade hon av ett minst lika stort leende igen.

Samma tävling, men så helt olika preferenser!

Det finns tillfällen i livet som överträffar det mest!

Idag är en sådan dag som jag kommer att minnas resten av livet. Jag hade en idé om att skapa ett projekt för att att bygga socialt kapital i Kungälv, det vill säga skapa känslan av social tillit i ett samhälle mellan människor. Det gör man genom att se till att människor ur alla samhällsgrupper möts och respekterar varandra.

Hur gör man det? Mitt förslag var en kubbturnering, det är både kul och det ställer inga större krav på de som deltar. ingen är mästare i kubb på förhand och alla kan vara med.

Idén gick igenom ett enigt näringslivsutskott, som sa att detta ska vi satsa på. Jag fick helt enkelt arbeta vidare med min idé som praktikant.

Ett tag arbetade jag på Liseberg på 75%, var friidrottstränare på 25%, hade högskolestudier på 100% och arbetade med projektet Kungälv Kubbiad där emellan.

Min chef Patrik kom och sa till mig, Fredrik jag erbjuder dig en anställning som projektledare för Kubbiaden i 3 månader. Klart jag tog den!

Mitt mål var att göra det bästa jag någonsin kunde av min anställning. Mycket finns att säga.

Men idag står 165 personer redo att delta i Kubbturneringen, 21 företag har gått in som samarbetspartners i projektet och fyra förendingar! SVT är på plats och filmar, inklusive Mediatec!

Dessutom har projektet uppmärksammats av Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre! Han önskar Kungälvs kommuns invånare stort lycka till i detta arbete att visa att Kungälvs kommun är en kommun för alla oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund eller funktionshinder.

Jonas Gahr Støre

RSS 2.0