Kulturella dubbelmoralister!

Då har någon kulturnisse eller kulturtant på Kulturella Biblioteket i Stockholm, som kommit på den briljanta idén att rensa ut alla Tintinböcker ur hyllorna på biblioteket.

Motiveringen: "De ger en nidbild av samhället, de är skrivna på en tid som beskriver en kolonial syn".

Men visst har Kulturella Biblioteket bestämt sig för att det skall vara en standard för barnböcker så är det ju bara att rensa då! Men det skulle vara kul att se den som vågar rensa ut Pippi Långstrump från hyllorna med!

Hennes pappa var ju "Negerkung" för Kurrekurredutterna! Det är väl lika mycket nidbild i så fall? Men nejdå, Astrid Lindgren kan man ju inte gå lös på, hon är ju svensk nationalskald!

Är inte det dubbelmoral så säg?

Ännu roligare är det ju någonstans att man tidigare har försett alla Tintinböckerna med ett förord om att man hade en annan syn på samhället då. Vilka barn läser förord till böcker?

Jag läser knappt förord till böcker! Jag tror snarare att lika lite som barn påverkas av ett förord, påverkas barn av den samhällsskildring som kulturnissarna på Kulturella Biblioteket anser att Tintinböckerna speglar.

Varför tror jag det?

Jo, för att böckerna är inte skrivna i ett syfte att trycka ner människogrupper, utan är skriven i en annan tidsanda. Eftersom Tintin hela tiden reser, möter han på folk från andra länder och i böcker måste alltid någon vara korkad. Då kanske det blev en torkad turkisk man för att han just då befinner sig i Turkiet. Eller finns det inga korkade turkar?

Barn har inte förmågan att värdera samhällsbeskrivningar och tänka ideologiskt om det inte är direkt uppenbart och rakt utskrivna värderingar som uttrycks. Böckerna handlar om Tintin, Milou, Kapten Haddock osv... Det är de karaktärerna man minns, kommer ihåg och fokuserar på ur Tintinböckerna och filmerna. Man fokuserar inte på perifiera personer. Det är ju inte direkt så att Tintin himself uttalar åsikter om korkade turkiska män.

Läser man Tintin får man ju snarare uppfattningen att Dupont och Dupont är jordens mest korkade män. De är två franska män som alltid går i kostym och plommonstop och är de mest korkade franska byråkrater som världen har skådat. De två karaktärerna driver ju hejdlöst med fransmän.

Dessutom får man lära sig att Kapten Haddock är en alkoholiserad båtkapten som är på gränsen till sammanbrott och svär som en borstbindare.

Tintin han jobbar som journalist och har knappt skrivit ett ord i hela sitt liv i någon tidning. Där borde nog Moderaterna istället gå in och sätta censur då det i så fall skulle lära barn att det finns människor som kan resa jorden runt med sitt jobb utan att lyfta ett handtag!

Men visst Kulturella Biblioteket i Stockholm, rensa ut Tintinböcker ur biblioteken och ta samtidigt med er Pippi-böckerna och Nicke Nyfiken med för den delen. Den handlar ju om en kolonialman som adopterar en apa och tar med sig honom till stan!

Samla sedan ihop böckerna och bränn alla på ett offentligt bokbål utanför biblioteket. För att visa vad ni tycker om böcker som inte speglar rätt samhällsbild!

Det luktar Nazityskland fast tvärtom om Kulturella Biblioteket. Där rensade man också bort all historiskt skriven litteratur som inte passade in i det samhället man levde i.

Poängen är... Man blir inte rasist av att läsa Tintinböcker, man blir rasist av den uppväxtmiljö man har där människor direkt talar om för en hur ett samhälle skall vara och inte vara och hur man skall värdera andra människor.

Ni jävla dubbelmoralister, förlåt svordom, till kulturelit som sätter er på höga hästar och letar efter spöken i klassiska barnverk. Ta då fan råg i ryggen och rensa ut allt eller inse att ni håller på att agera precis som nazityskarna själva gjorde, fast med andra värderingar!

Kommentarer
Postat av: Marie Christiansson

Jag håller HELT med DIG där. Då får dom ta ut ALLA äldre böcker än dags dato i så fall och bränna dom!!! Vem orkar sitta och bry sig? Det är barnböcker!! Vi har inte blivit rasister av barnböcker såvitt jag vet i alla fall. Hjälp :P är det enda ordet jag kommer på just nu.

2012-09-25 @ 11:30:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0