Betraktelser och söndagsmiddag!

Nu kommer en rekommendation för alla er som har planer på att åka till Malmö.

Jag befann mig där i helgen tillsammans med min fd tränare Christian Thomasson. Han hörde av sig som hastigast i torsdags och undrade om jag ville följa med ner till Malmö och se på friidrottstävlingar. Självklart ville jag det, alltid trevligt att träffa gamla vänner och se tjejerna, ur den gruppen jag har tränat, prestera! 

Vi tog i vart fall den här resan som en kombinerad nöjesresa och friidrottsresa, vilket innebar att vi spenderade en del tid inne i Malmö centrum också. Här har Malmö verkligen lyckats, för Malmö centrum är väldigt mysigt. Den långa gågatan som passerar alla torgen gör att staden får en puls, blandat med en slags gemytlighet. Ett annat tecken på puls och storstadskänsla är när man befinner sig på Gustav Adolfs Torg och blickar upp mot Sydsvenskans stora logga, rakt över ett hustak. Stiligt och helt i klass med Jyllandspostens version på Rådhusplatsen i Köpenhamn.


Notera Sydsvenskans logga i vänstra hörnet!


Ett annat torg som verkligen utmärker sig är Lilla torg, vilket får Lilla torg i Halmstad att framstå som ett skämt. Här har man lyckats skapa det som många svenska städer saknar. Ett riktigt torg där restaurangerna får ligga runt omkring och ett torg som i första hand är människornas och inte bilarnas. En oas för avkoppling på sommaren, en plats där gemyt skapas genom de tätt kringliggande restaurangerna. Här känns som en idealisk plats att sitta om det går bra för Sverige i fotbolls-VM. Här kan man på något sätt känna en känsla av samhörighet och höra människor vara entuiasmerande.


Lilla Torg! Folkets torg! En känsla av kontinenten.


Den lång gågatan genom Malmö avslutas vackert i hamnen. Står man på Stora Torg och blickar ner längs gågatan mot hamnen. Man ser inte hela hamnen utan mer döljer sig bakom de sista husfasaderna. Men den blicken man får av havet och hamnen är tillräckligt för att man skall kunna sätta sig in i hur romantiskt ett älskande par kan avsluta en promenad på Malmös gågator ner mot hamnen, en varm sommarkväll när solen sänker sig i väster i ett rosa skimmer och blänker mot husfasaderna.


Den stora rekommendationen är i alla fall söndagsmiddagen som jag och Christian åt igår, tack vare rekommendation från Linn Zetterström-Persson. Tack så mycket Linn!

Rådhuskällaren i Malmö. Lägg det på minnet om ni har vägarna förbi Malmö. Vilken restaurang helt enkelt! Den är inte lätt att upptäcka där den ligger på Stora Torg eftersom skyltningen är aningen dålig. Men med logikens hjälp hittade vi dit, och logiken var att den stora pampiga byggnaden i mitten rimligen bör vara rådhuset och då måste ju restaurangen finns i närheten ju närmare vi går. Efter logikens alla regler så ligger självklart rådhuskällaren nere i källaren på Rådhuset!

Vad som bjuds på en söndagseftermiddag är vad de kallar för Filéfrossa. Det är precis vad det låter som också kan jag lova er. Här finns oxfilé, fläskfilé och kycklingfilé tillsammans med en kock som skär upp det åt dig på beställning. Det bästa av allt, du får äta precis hur mycket du vill! Det är alltså bara att återvända till kocken som gladeligen skär upp nya bitar till dig när du är färdig. Du har tre olika sorters sås att välja bland, Rödvinsås, hemmagjord Bearnaisesås och någon specialgjord sås. Rödvinssåsen smakar dessutom verkligen rödvin vilket helt klart lyfter fram exempelvis fläskköttets karaktär och smak.

Till detta kan du välja mellan hemmagjord potatisgratäng eller ugnsgjorda potatisar. Som om det inte var nog har de ett mycket fint salladsbord där man hade kunnat äta sig mätt bara på det. Där finns tre olika sorters sill som ingår i salladsbordet, varav en sort är hela sillar! Bröd á la skuren baguette finns att tillgå förstås och personalen håller mycket god klass. Är du inte mätt när du har gott därifrån, då har du inte njutit av Rådhuskällaren! För på Rådhuskällarens filéfrossa skall man bara koppla av och njuta i den vackert inredda källaren. Här får en middag gärna ta två timmar, för det är livskvalité man ger sig själv.

5/5 Rådhuskällaren om du känner att du vill lägga ut 199:- på en söndagsmiddag i Malmö!


En kock på Rådhuskällaren som alltid står redo att skära upp ny oxfilé åt dig!

Rådhuset i Malmö, ingången till Rådhuskällaren är på höger sida på bilden! 

Vissa saker som jag inte förstår mig på!

SVT har nog lyckats överträffa sig själv i uselhet när de började sända det helt makalöst dåliga tv-programmet "Minuten". I en flaschig studio á la "Vem vill bli miljonär" slängde man in Peter Settman tillsammans med en massa märkliga människor som vill tjäna pengar och berömmelse på att kasta blyertspennor i glas, välta telefonkataloger och allra märkligast att placera Oreos på pannan och försöka få den till munnen och äta upp den utan att röra med händerna. Skrämmande dåligt underhållningsvärde och jag förstår inte hur man kan satsa pengar på att låta människor tävla i TV i gamla klassfestlekar. Ärligt talat hade jag nog hellre tittat på en turnering med svenska kändisar som leker Hela havet stormar i en halvtimme.

Tänk er själva en line-up med Björn Ranelid, Ulf Brunnberg, Filip och Fredrik, Lars-Åke Wilhelmsson, Carola, Lena Philipsson, Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Suzanne Reuter tävla i hela havet stormar varje söndag klockan 20:00. Får vi gissa att stackars Sjöberg troligen hade skadat sig under inspelningen och att Filip och Fredrik hade gjort något nytt TV-program på femman där de filosoferar kring Patrik Sjöbergs sanslösa otur att skada sig i svenska tv-program.


Inget ont om en stor idrottsman och personlighet som Patrik Sjöberg, men tror ni inte att Unibet eller Bet-24 hade haft odds på att han skulle skada sig i en Hela-havet-stormar-tävling?


Försvar i alla fall till Peter Settman, du är ju trots allt en fantastiskt bra programledare! Men i ärlighetens namn så när du sitter där i fotöljen i "Här är ditt liv" om 20 år öga mot öga med André Pops, för det är väl han som lär bli nya Oldsberg, så är nog "Minuten" en av pinsamheterna under karriären som lär visas.


Jadu Peter Settman, du lär inte få någon TV-kristallen för "Minuten" i alla fall!


En annan sak som jag inte förstår mig på är Blu-ray. Varför finns Blu-ray? Rimligen för att det skall bli häftigare och mycket högre kvalité när man kikar på actionfilmer. Ett resonemang som jag köper, men med viss reservation. Om nu filmerna anpassas efter att det skall se så bra ut som möjligt genom TV-n så lär ju det göra avkall på själva handlingen. Det känns som att filmerna innehåller mer och mer action och effekter som skall se snyggt ut än genomtänkta filmer och bra grundmanus. Alla ni som har sett SAW-filmen i 3D på bio borde nog inse vad jag menar om hur totalt usel en film kan bli när man bara baserar den på att det skall vara så många effekter som möjligt.

Vi kan ta ett bra exempel på en storartad film som kom ut under förra året, "Bröllopsfotografen". En film av Ulf Malmroos, som bara gör bra filmer och serier, där skådespelet är på topp och handlingen är både komisk och djupt tragisk. Vad skulle jag fått ut av att se den filmen på Blu-ray? Jo, jag skulle troligen få se lite skarpare konturer av Tuva Novotny, hört lite bättre när någon går in och ut genom en dörr. Men på vilket sätt hade det gjort min filmupplevelse bättre? Inte alls enligt mig, för att Bröllopsfotografen har både bra manus och klockrent skådespel från många. Jag vill framförallt lyfta fram Johannes Brost och som vanligt Kjell Bergkvist! Kjell Bergkvist är tveklöst en av Sveriges främsta skådespelare alla kategorier.


Tänk om jag hade blivit en lyckligare människa av att se Tuva Novotny titta på när Björn Starrin dricker mousserat i 3D eller Blu-ray!


Min poäng är alltså att DVD är nog så god som en Blu-ray om man skall se en komedi eller en dramafilm. Dessutom är ju Blu-ray många gånger 100:- dyrare än DVD-varianten. Blu-ray är enligt mig helt enkelt bara ett uselt sätt av företagen att kränga på oss nya elektronikprylar och mer filmer. Snart kommer ju 3D-TV och 3D-filmer börjar dyka upp. WOW! då kanske jag kan få se Tuva Novotny i 3D!!! Gör det Bröloppsfotografen till en bättre film? Knappast!

Processen är igång!

Budapest? Riga? Prag? Canberra? Sarajevo? Nicosia? Köpenhamn?


Washington?

Tallinn? Helsingfors? Athen? New Delhi? Reykjavik? Rom? Tokyo? Minsk?


Ottawa?
Seoul? Zagreb? Vilnius? Skopje? Kuala Lumpur? Haag? Abuja? Oslo?


Nairobi?

Warszawa? Bukarest? Belgrad? London? Pretoria? Bangkok? Kiev?


Singapore?

Vart bär det av?

Något av dom får vi hoppas. Processen är igång i alla fall!

Att ge efter för bättre vetande!

Så har man äntligen kommit igång igen med löpningen och det känns riktigt, riktigt bra. Efter en hemsk influensa strax innan jul och en hosta som höll i sig i fem veckor och gjorde att jag började fundera på hur människor med AIDS lever sitt liv. Skämt o sido så var det ganska allvarlig hosta djupt från lungerna och jag har matats med morfinbaserad hostmedicin av min moder under de veckor jag var hemma i Kungälv över julen.

Well, Well, ingen hosta nu i alla fall och det går att springa riktigt bra. Trots att jag aldrig varit något fan av att springa distans, har jag helt plötsligt nu insett att jag njuter av att känna att benen kan springa på i över en mil. Milen var tanken med dagens distans så jag kunde toppa fredagens 7km, men icke!

Vädergudarna över Halmstad idag har nog velat att Halmstadborna skulle investera i långfärdsskriskor allihopa. Är det så att Stadium och Intersport gått ihop med vädergudarna för att få krängt mer skridskor tro? Så är det nog inte, men allvarligt talat så var det näst intill omöjligt att springa på gator och stigar såvida jag inte ville springa på den lilla, lilla ytan med blötsnö som knappt existerade. Denna ytan var ju dessutom förstås ömsom blandad med vattenpölar. Efter 5 kilometers löpning, där jag var nära på att halka ner i Nissan, fick jag helt enkelt ge efter för bättre vetande, det gick helt enkelt inte att springa några längre distanser idag.


Ännu värre än såhär såg Halmstads gator ut idag!

Jag fick helt enkelt inse att det där med gåing kanske inte är så dumt ändå som alternativ träningsform. Eller "Power-walking" som de människor säger som tror att de är sig lite för mer och har någon slags fix-idé om att de på allvar utför en bättre form av träning än alla de friskistanterna som släpar sig runt på slingor med stavar och dylikt. Sanningen är ju faktiskt att de utför precis samma sak! Även om man kan rikta en viss kritik mot en del människors teknik för att använda de där stavarna. 


Jag hade nog fasen klarat mig bättre med stavar ute idag!

Det fick bli en 5 kilometers lång promenad och koppla in någon värmande låt som "Sunshine Reggae", med Laid Back från 1982, och traska runt i Frennarp och Furet och känna sig som en äkta "friskistant". Jag kommer hellre hem blöt och aningen sämre löptränad än att låta mina ledband och min hälsena bli påmind om varför jag en gång i tiden fick sluta med friidrott på ungdomselitnivå!

http://www.youtube.com/watch?v=mPjIC0TRstY <----- Laid Back - Sunshine Reggae


Poesi!

 Livets skål! O, min Anita,
 uti glömskans dryck!
 Jag vill känna varma, vita
 jungfrulemmars tryck!
 
 I materien vill jag röna,
 riktigt ha i famn
 det som andens språk "det sköna"
 givit såsom namn!
 
 Jag vill andas blott Anita,
 blott Anita se,
 känna endast varma, vita
 lemmars rörelse!
 
 Högt man prisar konstens njutning,
 den är kall och arm
 emot väsenssammanslutning,
 kärlek barm mot barm!
 
 Sinnlighetens makt är kuvad
 av en trång moral.
 dygden, stel och överskruvad,
 håller långa tal.
 
 Dumheten har funnit mycket,
 fann till slut ett fynd,
 som föll folken uti tycket:
 "Sinnlighet är synd!"
 
 Sedan dess har kungasonen,
 son av kung Natur,
 av den vise dygdefånen
 sparkats ut som djur.
 
 Icke mer han vågar modigt
 visa sig bland folk,
 men han hämnas blodigt
 med förgiftad dolk.
 
 Sen när halva mänskligheten
 ruttnat ned i grund,
 mördad av anständigheten,
 kommer segerns stund
 
 Då skall dygdens makt, den sanna,
 ärva den, som ljög.
 Sinnligheten skall sin panna
 bära stolt och hög.
 
 Kropp med ande skall bli enad
 och ett hjärta fritt
 med en kärlek, fri och renad,
 mänska, skall bli ditt!
 
 Därför, därför, ljuva flicka,
 blott till hjärtat lyss!
 Låtom oss varandra dricka
 i en kyssars kyss!
 
 Rodna kind, du lockomflutna,
 på ditt sköna sätt!
 blicka ömt, till hälften slutna,
 öga, du gör rätt!
 
 Häv dig, vita barm, och bölja!
 Du har rätt därtill!
 Vet att oskuld kan dig följa
 huru långt du vill!
 
 Älska, älska, min Anita,
 med din själ och kropp,
 oskuldsfulla, varma, vita,
 ljuva rosenknopp!



Gustaf Fröding 1884!

Jag är inte mycket för poesi men lyssna på den här låten tonsatt av, tro det eller ej, Sven-Ingvars från 1971. Inget dansband, inget tönteri, bara en mycket vacker låt helt enkelt!

Jag har fått en ny idol!

Eftersom mitt mål med hösten är att förhoppningsvis få praktik på en svensk ambassad eller på ett konsulat någonstans i världen så kollade jag upp lite vad de svenska ambassadörerna i olika delar av världen heter. Mina damer och herrar jag har fått en helt ny idol!


Claes Hammar!

Mannen är baserad i Stockholm i första hand men är Sveriges Karibienambassadör. Håll i er nu! Claes har ansvaret för länder som Bahamas, Barbados, Belize, Antigua och Barbuda, Dominikanska Republiken, Saint Lucia med mera. Han kan omöjligt grina över sin arbetssituation. Okej jag får väl ge honom att han måste ha haft en del att göra med Haiti men annars. Om han läser hans förpliktelser så är han skyldig att besöka alla länder minst en gång varje år. Tråkigt värre att dra till Nassau på Bahamas för att man är skyldig Svenska staten att göra det.

Det som lyfter Claes Hammar en dimension till är att han på sin facebooksida skriver om väderleksförhållandena och om hur bra han har det där han befinner sig i olika städer och sen bedriver frågesport på engelska för sina vänner om vilket land han befinner sig i, genialt! Utan att ha träffat honom och överhuvudtaget veta någonting om hans personlighet så måste han ändå indirekt vara hela Ambassadörssveriges playboy nummer 1 och är säkert Classe eller Clabbe med fler människor än han hade kunnat känna sig bekväm med. För vem vill inte vara vän med Classe? Claes Hammar Ambassadörssveriges Sonny Crockett? Överdrift in absurdum, men ändå så målande det kan bli inom den så strikt korrekta Ambassadsvärlden. Eller fråga bara Hans Olsson, Sveriges Ambassadör för länder som Uzbekistan och Kirgizistan. I den jämförelsen är Claes Hammar en tveklös Sonny Crockett!

Hans Olsson inget ont om dig för ditt arbete är troligen nog så viktigt. Men Claes Hammar jag säger det igen du är min nya idol!


Världen blir farligare?

Blev lite fundersam när jag kikade på text-tv förut!



Tydligen är det nya hotet i USA år 2011 BOMBBREV till skillnad mot det gamla BREVBOMB. Tekniken går framåt verkar det som! Så passa er om ni flyttar till USA och får en bomb nerkörd i brevlådan, den kan innehålla brev, så var försiktig!

Bara en dag att må bra helt enkelt!

Jag vet inte varför men idag har jag verkligen varit på ett sådant underbart humör helt enkelt. Harmonisk och rofylld. Dagen började av att jag vaknade av sms från Emilie Lidström och nej du störde inte, man skall inte sova längre än klockan 10. Självklart blev jag liggandes kvar i sängen och då ringer pappa och säger att det brunnit på Nunnegårdsgatan där morsan bor. Snabbt på telefonen och slå mamma en signal och bli lugnad av att det inte var deras lägenhetslänga som brann.


Som tur var för vår del är det ett av husen på andra sidan skolan där mamma bor som brann! Bilden är från imorse och stackars de som bor där och fick föras till sjukhus.



Har städat fint i lägenheten och packat upp all packning efter veckorna i Kungälv. Få packa upp alla nyinköpta kläder och hänga in dem i garderoben, packa upp julklappar och ställa fram prydnader och dylikt som man har fått.

Mitt under dagen ringer Lars Ingemarsson, web-ansvarig på Laholms kommun, och kommenterar våran fältstudie och granskning av Laholms kommun och säger att han tycker att vi har hittat några intressanta slutsatser. Vad underbart när någonting man gör väcker ett intresse. Tack för feed-back Lars Ingemarsson.



Suede!

Efter att ha lagat riktigt mycket mat för idag och imorgon ligger jag och bara njuter till tro det eller ej rockbandet Suede. Totalt olikt mig att lyssna på dem, men jävlar vad bra "Beautiful Ones" är med Suede.

http://www.youtube.com/watch?v=xqovGKdgAXY <---- Suede - Beutiful Ones

En enkel dag helt enkelt men jag kan inte sluta känna känslan av att må bra!

RSS 2.0