En tänkt hyllning till ett mästerverk!


Björn Afzelius en modern svensk poet


Nu hade jag tänkt tillägna en hyllning till en av mina absoluta favoritlåtar, "Tusen Bitar" med Björn Afzelius. En briljant svensk version på Anne Linnets danska original "Tusind Stykker". Här var det egentligen tänkt att det skulle bli en hyllning till en otroligt vacker låt och till den tyvärr tragiskt bortgångne Afzelius. Men rätt var det är så när jag sitter och tittar på musikvideon, som givetvis borde handla om lite hjärta och smärta, så dyker Lasse Brandeby upp som Kurt Olsson och lallar vid en keyboard. Senare toppas det med Sven Wollter på ståbas och Thomas Von Brömsen med lösgom i käften som trummis. Då är då frågan va tänkte Afzelius här? Är det någon slags självdistans till att det skall bli för smörigt och att han därför känner sig tvingad att släta ut med komiska skådespel i musikvideon?


Kurt Olsson på keyboard kanske inte känns helt seriöst?

Det går ju inte direkt att fråga honom själv numera. Jag både gillar det och inte gillar det, men jag föredrar nog att lyssna på låten på min vinylspelare utan musikvideo.

För er andra, varsågod musikvideon:

http://www.youtube.com/watch?v=-u-ZcFgDj-4

Änglar som faller!!!

Katastrof att få se Sebastian Eriksson skämma ut sig med en riktig filmning borta mot Halmstad på Örjans Vall. Som tur var fick han ett gult kort för det också, för filmningar skall fan i mig bestraffas hårt oavsett det faktum att han spelar för mitt älskade IFK Göteborg.

Nu får jag självklart inte hacka på Sebastian Eriksson sådär, för praktiskt taget hela IFK Göteborg stod för en riktigt usel insats mot Halmstad. Inte för att Halmstads ledningsmål var välförtjänt sett till matchbilden, men på det sättet IFK agerade ute på planen efter Halmstads mål var det en förtjänt förlust.



Jag blir någonstans inom mig uppriktigt ledsen när jag ser hur IFK-spelarna agerar när de har bollen i eget försvarsområde. När Ragnar Sigurdsson vänder upp för att slå en passning till sina lagkamrater så står de ute på sina positioner och bara väntar på bollen. Halmstadsspelarna kan mycket enkelt gå och ställa sig på samma positioner och på ett ganska enkelt sätt har de sett till att Ragnar inte har en enda spelare att passa. Då går taktiken ut på följande, Ragnar slår en hög boll in mot mitten av Halmstadsstraffområde i hopp om att, i 90% av fallen, Tobias Hysén skall komma springandes och möta upp bollen. Ganska enkelt för två mittbackar att plocka bort bollen för en löpande Hysén i 9 av 10 fall. Hur hade det varit om Blåvitts yttermittfältare och offensvia innermittfältare tog löpningar hela tiden så att de två mittbackarna i Halmstadsförsvaret måste hålla koll på fler spelare än bara Tobias Hysén och kanske lämna sina ursprungspositioner och kanske skapa en liten öppning för Tobias att springa och hinan ta bollen på?

Nej IFK står still, fullkomligt still. Det spelet som IFK vill spela bygger uteslutande på att alla spelare måste vara i rörelse hela tiden. Ytor finns men det gäller också att skapa dem.


Dags för Pappa Hysén att lära IFK-spelarna ett och annat?

Här följer ett skolexempel på hur IFK skall agera när de har erövrat bollen på egen planhalva. Scenariot är följande, IFK Göteborg möter FC Barcelona på Nya Ullevi 1986 i semifinal i Europacupen. Glenn Hysén har precis fått bollen av Thomas Wernersson, IFKs målvakt, och tittar upp för att hitta någon att spela den till. När Glenn inte ser tillräcklig rörelse i laget så börjar han i rollen som lagkapten att driva bollen längra fram i banan, han driver längre och längre fram och Johnny Ekström börjar med att ta en löpning. Glenn ser löpningen och slår en lång boll på Johnny, vid det här laget är Glenn uppe på halva planen, Johnny skarvar den enkelt vidare till Torbjörn Nilsson som sprungit sig loss från sin markering, han drar två försvarare och en målvakt och skjuter sedan mål för IFK Göteborg. Ett vackert mål och ett effektivt sätt att få mål på ett sådant skickligt lag som Barcelona. Barcelona kan få vilket lag som helst att bli stillastående, men här är det IFK själva som får Barcelona att bli stillastående och hittar en öm punkt. Här agerar dessutom Glenn Hysén utmärkt som lagkapten eftersom han får sitt lag att börja löpa genom att driva med bollen tvingar han sina lagkamrater att ta löpningar.

http://www.youtube.com/watch?v=Iou7vHUFc7s Titta själv och njut av att se IFK Göteborg slå Barcelona med 3-0.

Vad IFK Göteborg hade behövt göra inför nästa säsong är att lyfta på luren ner till Helsingborg och ringa Erik Sundin och låta honom få spela på topp med Tobias Hysén. två forwards som verkligen löper en hel match är ett helvete för vilket försvar som helst. Men jag tror inte Sundin lämnar Helsingborg, som väl redan nu har säkrat guldet. Det var ett rent nöje att se dem springa sönder IFK i våras.


Den lille 18-årige Bärkroth in action, en aningen mer teknisk än sin far.


Var det någon IFK-spelare som skötte sig bra? Jodå Nicklas Bärkroth tog verkligen chansen från start, han löpte och skapade farligheter. En man som stod alldeles framför mig och Josef stod hela tiden och gapade om att "den där Bärkroth han skulle minsann av plan" det var det sämsta han ahde sett och han slog vad om 1 miljon att han skulle bli utbytt innan halvtid. Nej du gubbe, han blev utbytt långt mycket senare i matchen och inte för att han var dålig, han var också en av dem som kvitterade ut bäst betyg i IFK efter matchen på svenska fans hemsida. När jag sa till mannen att jag tyckte att Bärkroth spelade bra, då svarade han om vi står och tittar på samma match han och jag? Uppenbarligen gjorde vi inte det, för både jag och betygsättarna såg nog en helt annan match än du.


En liten fundering kring Brad Pitt!

Ja, så står jag på jobbet och tittar igenom våran tidning. Nämnas bör väl att jag jobbar på videobutiken "Hemmakväll" i Halmstad. Där fastnar jag för en ny film producerad av Hollywood-skådisen Brad Pitt. Nu förstår ju även jag att det inte är han som väljer den svenska titeln, men den svenska titeln är ju självklart en översättning på den engelska titeln i fråga. Filmen har åtminstone begåvats med titeln "Pippa Lees hemliga liv". Jag vet inte hur många som tycker att det är lika roligt som jag, men efter alla dåliga Brad pitt-skämt man ahr hört och dragit själv genom åren så tycker jag det är riktigt roligt när det dyker upp någonting som direkt anspelar på Brad Pitt utan att vara ett skämt, men blir det ändå i samma sekund.


"Pippa Lees hemliga liv"

Jag kan bara inte rå för det men klart man måste ställa sig frågan med tanke på den titeln... Har Brad tänkt med Pitten igen?

En gång förlorat inte alltid försvunnet!

Till att börja med måste jag ta på mig dumstruten och lyfta fram min låtsasbroder Jonas och hylla honom för hans unika VM-tips som avslutades med följande topp-tre lag:

Världsmästare: Spanien
Silvermedaljör: Holland
Bronsmedaljör: Tyskland



Behöver jag ens påpeka hur VM slutade i verkligheten? All heder åt Jonas. Själv får jag nöja mig med framgången att nästan fått fram Holland som världsmästare. Det där med Nästan är verkligen ett ord som hör ihop med mig när jag tippar. VM-finalen år 2006 tippade jag att Frankrike skulle slå Italien i finalen med 2-1 och jag uttalade att Zinedine Zidane skulle göra första målet på straff. Minns ni vad som hände? Zidane gör första målet på straff och jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen där jag satt i en fotölj nån mil norr om Skepplanda. Senare i matchen gör Italien 1-1 och matchen går till förlängning och jag sitter som på nålar. Smsen trillar in på mobilen om huruvida jag är synsk eller inte... Då händer det! Samme Zidane flippar och sätter skallen i bröstet på Marco Materazzi, rött kort och matchen går till straffar. David Trezeguet blir syndabock när han missar sista straffen för Frankrike. Är det någon mer än jag som inser att Zidane hade fått lägga straff för Frankrike om han inte fått rött kort.

Well vi kan väl kalla det för nära i alla fall.

Ett litet PS i samanhanget är att Diego Forlan inte var VM:s främste spelare som han blev framröstad till, en mycket god tvåa, men Thomas Müller rör ingen. En säsong för Müller i Bayern Münchens A-lag och näst intill landslagsdebutant. 5 mål i VM och VM:s bäste spelare helt klart av en kille som bara är 20 år.

En lovande framtid för herr Müller. Ett bra namn om man tycker om att göra mål för Bayern eller vad säger den gamle gode Gerd Müller om det?


För ungefär 2 år sedan bestämde sig min gamla dator att gå ur tiden för ett tag och all information jag har haft på min dator sedan jag var 11 år var totalt borta, alla bilder, alla skrifter, skolarbeten, musiken.

En smärre katastrof med tanke på vilket minnesarkiv man har samlat på sig genom åren.

Texterna som jag skrivit trodde jag aldrig att jag skulle få se igen, trots att jag en gång drömde om att försöka publicera en av dem.

Så vad händer idag? Jo, jag pratar med en gammal vän Beatrice som upplyser mig om att hon nyligen har hittat gamla texter som jag har skickat till henne för många år sedan. Jag ber henne skicka dem till mig och där var några av de texterna som jag har saknat. Kankse jag har väckt drömmen att åter igen försöka publicera någon av dem.

Det viktigaste är i alla fall att jag har fått tillbaka någonting som är mitt och som betyder väldigt mycket för mig. Tack så mycket Beatrice Staxäng.

Var bara tvungen att lägga till

Råkade ju faktiskt komma över ett bildbevis från mina Kareokemoments på "Fox and Anchor". Den kavajen är nog vida känd just nu.

Tackar så mycket Karin Gydell för att du förevigat detta ögonblick för mig, det är ju alltid lite svårt att både vara på scen och se sig själv utifrån, framförallt är det extremt svårt att fotografera sig själv.

Här är det i alla fall bildbeviset.



"Åh Kristina från Vilhelmina, får jag smeka din kind får jag kyssa din leende mun. Åh Kristina, åhåh Kristina vill du bli min? Mitt hjärta står i brand..." skulle väl gissa att jag är någonstans där i låten på bilden.

På jobbet med live-uppdatering

Tyvärr fick jag spendera hela kvällen på jobbet och missa semifinalen mellan Hollan och Uruguay. Inte för att det var direkt tråkigt att jobba, snarare att jag missade mina favoriter Holland när de skickade ut uruguyanerna ur turneringen och tog sig till finalen. Nu är de i finalen precis som jag har tippat och nu kan väl inget stoppa dem från att vinna det VM-guld som jag har utlovat. Sneijder, Kuyt, Robben, Van der vaart, Stekelenburg, Huntelaar, Van Bommel, Mathijsen och alla andra underbara Holländare kommer att få uppleva det största av allt inom fotbollen, att få spela en VM-final.



Sist men inte minst Giovanni Van Bronckhorst. Vilken lirare han är, det är inte första gången han gör ett drömmål direkt, för er som älskar youtube så är det bara att kika på väl valda favoriter från hans tid i Glasgow Rangers. Han blev ju tyvärr inte den spelaren i Arsenal och barcelona som jag hade hoppats att han skulle bli i början på 2000-talet, men nära 35 år fyllda kliver han fram för sitt land och avlossar en kanon på ett sätt man bara har sätt Marco van Basten göra tidigare. Tydligen kommer Giovanni lägga av med fotbollen efter VM. Klart att killen är värd ett VM-Guld!

Tack Marcus Kadfors för alla sms-uppdateringar om hur det gick i matchen, det förgyllde arbetsdagen.

Totalt jäkla slutkörd!



Precis så här jäkla slut är man efter att ha sprungit slut sig totalt uppe på galgberget en söndagskväll. Backintervaller i fullt ös... Jag tog totalt jäkla slut och vadmusklerna bara skakar just nu...
Bara att invänta morgondagens dom om kroppens reaktion...

På en resa genom Sverige och en massa glada holländare

Ja då var man hemma efter en resa där jag och Fredrik Strandner har avverkat idel orter och städer i de båda landskapen Västergötland och Östergötland, med vissa stickare i Bohuslän och Småland. Ingen har ju hittils lyckats köra bil över Vättern så att inte passera Småland hade varit oundvikligt. Alla vägar bär till Jönköping?


De orter som fick påhälsningar följer i kronologisk ordning med utgång från Halmstad, Göteborg, Kungälv, Trollhättan, Mariestad, Töreboda, Karlsborg, Hjo, Jönköping, Gränna, Ödeshög, Linköping, Norrköping, Kolmården, Norrköping, Linköping, Jönköping, Borås och någon jäkla äng i Fagerås norr om Borås, Kungälv, Halmstad.
 Genialisk marknadsföring av Hjo kommun!



Alla städer avverkade med kanske den minsta bilen som jag någonsin har kört men till vår glädje enbart drog 0,43L milen vilket gjorde ett positivt avtryck i våra plånböcker förstås. Känns härligt att enbart behöva tanka för 350:- efter att ha avverkat sträckan mellan Halmstad och Hjo. Med den stora texten miljöbil tryckt på bakluckan vilket tydligen påverkade priset vid någon betalning någonstans också som jag dock inte har sparat i fickminne.

Ordet fickminne har föresten fått en helt ny innebörd. Idag skulle nog alla relatera till ett USB-minne men jag minns med stort leende Peter Haber, som Sunes pappa i den underbara jukalendern "Sunes Jul", gapa i extas "ett fickminne, ett fickminne" över en bandspelare stor som en fjärrkontroll som man kunde prata in på. Spring runt med en sådan i fickan idag om ni kan med.

Peter Haber som Rudolf Andersson en av 90-talets mest lysande svenska rollgestaltningar.

Hur som helst mitt allra största intryck under resan blev trots allt min reflektion om hur vackert Norrköping är och vilken potential staden har. Ett mini-Göteborg med dess gula spårvagnar. Eller bara det att både Norrköping och Göteborgs främsta fotbollslag heter IFK och spelar i blåvitt och har skördat stora framgångar i Allsvenskan. 

Lägg återigen märke till att jag har nämnt att staden har potential, det är inte detsamma som att staden bjuder på en hel del besvikelser. Precis som så många svenska städer så har staden fallit offer för att dess viktigaste näringsidkare är dess industrihamn. Vilket ger staden ett utseende som städer som Landskrona, Falkenberg och Halmstad där hamninloppet formligen förstörts av dessa groteska industrihamnar som finns. Att ta till vara på den vackra kussträckan har aldrig varit en tanke tidigare i stadens existens och centrum har därmed oförklarligt placerats bortanför hamnen. Åker vi däremot till valfri sydeurpeisk kuststad med någon form av turistanspråk så märker vi ganska fort att industrihamnar är någonting som onekligin placerats utanför staden och att hamnen är till för ett levande turist och socialt liv, där hamnarna kantas av fritidsbåtar och krogar, samt vackra strandpromenader. Vackra hamnlägen är alltså ingenting vi väljer att ta till vara på i det här landet, Göteborg har någonstans börjat inse det men det är långt ifrån någon "Italienkänsla" där heller.


Motala Ström bör ges en "Italienkänsla"

Halmstads försök att skapa en "Italienkänsla"

Helsingborg i framkant som Sveriges "Italien"



Det är inte svårt att förstå att vackra hamnstäder onekligen lockar turister och företag med ambitioner. Svenska städer har dock en förmåga att skänka bort fantastisk vackra kustlägen i direkt anslutning till centrum åt hemsk rökspottande fabriker och rostiga magasin. Mycket, mycket märkligt? Visst förstår jag hur viktiga dess innebörd har varit och fortfarande är för stadens intäckter men en stad av modernt snitt vör onekligen se till att skilja på industrier och stadskärna... Nya industriparker utanför städerna och ta tillbaka de vackra levande hamnlägena åt svenska städer genast! Helsingborg är absolut i framkant, för er som inte har varit där så bör ni titta till deras vackra ombyggnad vid gamla järnvägsstationen.

Well, om nu inte hamnen finns att tillgå har uteslutande både Halmstad och Norrköping två fina vattendrag som rinner genom staden och ger vackra vyer. Halmstad insåg för några år sedan att det kanske var någonting som man skulle ta till vara på och började rusta upp längs Nissans stränder. En liten bit på vägen har man onekligen kommit men självklart så skulle både uteliv, restaurangliv och puls uteslutande strömma förbi Nissan och inte bredvid. Gatan som löper vid centrum i Halmstad och längs med Nissan är snarare en bakgata med containrar, där vissa små pionjärer ändå försöker väcka något slags hamnliv. Tacka vet jag den fina restaurangen, kring Ztrand, i de nybyggda delarna vid Nissan för att de åtminstone försöker skapa en "Italienkänsla".

Norrköping däremot har helt glömt av att man faktiskt har ett onekligen vackert vattendrag. Motala Ström kantas visserligen av små försök till parker och lite fritidsfiske, vilket uppskattas men ingen restaurang, inget café och ingen liv och rörelse. Helt ofattbart. Det är för övrigt hela Norrköpings akilleshäl nummer 1, den totala avsaknaden av någon form av god restaurangkultur. Längs gågatan i Norrköping kunde de endast stoltsera med krogkedjor som Harrys, O´learys och The Bishop Arms och de är knappast några fixstjärnor att bygga en restaurangkultur kring, snarare lättsamare komplement till något som borde vara en restaurangkultur. Lägg därtill att resten av utbudet bestod av sketna pizzerior, asiatkrogar, McDonalds och caféer som finns i vilken småstad som helst. För er med restaurangambitioner, ta åt er av detta satsa på Norrköping där finns ingen konkurens för en riktigt bra restaurang. Romantiken i Norrköpings restaurangvärld är totalt död i dagsläget.

Norrköping ett miniGöteborg? Notera gärna O´learys på vänster sida. En "fixstjärna" i Norrköping?


Mina små geniambitioner börjar så smått ge avtryck i mitt humör när Holland var nere i brygga mot Brasilien för att senare vända sig ur bryggan och koppla en halvnelson på Brasilien och sedan vinna på samma simpla nådasving. Holland till Semifinal mot antingen Uruguay eller Ghana som allt jämt har 1-1 i skrivande stund efter 90 minuter. Känns vägen mot finalen ganska klar? Det tycker jag nog och världsmästartiteln kommer att tas mot finalmotståndarna Argentina.

Som avslutning en hyllning till den underbare Dirk Kuyt. Knappast världens främste spelare men uteslutande en av de absolut viktigaste. Ingen gör så viktiga mål eller är inblandad i så viktiga mål som denne man. Dirk kuyt är ingen spelare som gör 25 mål på en säsong, men han är en spelare som gör 2-1 i en jämn semifinal i Champions league åt Liverpool eller ligger bakom 2-1 i en VM-kvartsfinal i mot Brasilien. Dirk Kuyt en tränares dröm att ha i laget, antingen på plan eller åtminstone som inhoppare, en kille som ger allt och ligger nästan alltid bakom de där viktiga "måstemålen". Han hade kunnat starta i vilket lag som helst, utom möjligen Barcelona där hans funktion kanske inte hade kommit ut till fullo.

Jag får dock inte glömma bort lite smått underbara semesterbilder att njuta av från trippen.

 Den här Herren gjorde allt för att komma in i Bilen, undrar om bilförsäkringen täckte strutsanfall? Notera likheten i minspelet med en viss John Schäfer.
 Knappast en familj att bråka med.

RSS 2.0