Leka!

Minns ni kaplastavarna? De enkla träpinnarna som låg i kartonger på varenda fritids, dagis och fritidsklubb i hela Sverige kändes det som. Min dagmamma, det vill säga henne jag spenderade mest tid hos, hade flera lådor med kaplastavar.

Hur fascinerande var det inte att bygga alla enorma torn som man byggde? Varje gång man ahde byggt ett nytt jättehögt torn så var man minst lika övertygad om att man hade byggt det högsta tornet i världen. Ibland händer det till och med att vi byggde så höga torn att det gick hela vägen upp till taket.



Sen försökte man ju sig förstås på att bygga det där Eifeltornet som alltid syntes på kartongen. Lyckades någon på allvar med det? Sen byggde man ju kupoler och byggnader som liknade den stora katedralen i Barcelona. Och våra favoriter. Olika fort åt antingen sånna däringa plastmilitärer eller trashbags.

Trashbags som förövrigt var ett riktigt 90-talsfenomen i sig. Det var 3-5cm höga plastmonster i påsar som man köpte löst för 20-25kr i leksaksaffären, det vill säga för hela sin veckopeng. Det mest spännande var att man helt enkelt bara köpte en påse för innuti låg figuren, så man ahde ju ingen aning om vilken figur man skulle få. Det kanske fanns ett 30-tal varianter. Så lade man ner sin lilla påse i varmt vatten och sakta började den lösas upp. antingen blev man lycklig för att man fick ett helt nytt häftigt monster till sin samling att leka med, eller så fick man bara en kopia på en man redan hade, 25kr i sjön med andra ord. Dessa figurer hade ett högt beaktningsvärde inom våran kompiskrets och då och då hände det att figurer bytte ägare på inte helt lagliga sätt och ibland så trodde man helt enkelt att man tappat bort sin favorit trashbag och upptäckte till sin förvåning att ens kompis minsann också helt plötsligt ägde en precis likadan utan att personen, som sig alltid borde, informerat oss andra att en ny trashbagspåse var inhandlad. För så var det ju, man var ju tvungen att skryta för sina vänner när en ny påse gjorde sitt intåg i familjens badrum för att värmas upp.


Trash bag!


Tillbaka till kaplastavarna. Ett mycket enkelt lekredskap som har lockat många miljontalss barn till lek genom åren, antingen bara för själva stavarnas skull eller som ett komplement till andra leksaker som i fallet ovan. Det bästa med kaplastavarna var ändå att när man tröttnade så var det ju faktiskt precis lika roligt att riva byggnaderna som man hade lagt ner så mycket tid och glädje åt att bygga upp.

http://www.youtube.com/watch?v=tzVcXvCcE5s&feature=related <------ kaplastavar in absurdum, genialt!

http://www.youtube.com/watch?v=5zxnpqT69j0&feature=related <------- här ser man de klassiska lådorna med!

http://www.youtube.com/watch?v=TjRLY4tfk5k <------ Trashbag för de som minns!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0