Vem satte dit Roger Rabbit?

1988 var året då en helt ny genial Disneyfilm såg ljuset. Det tidiga 80-talet hade inte varit Disneys storhetstid direkt för deras tecknade filmer och man beslöt sig för att göra någonting helt nytt för att vinna tillbaka biopubliken och sin status. Man ringde helt enkelt upp två av Hollywoods främsta regissörer Robert Zemeckis och Steven Spielberg och gav de ett unikt projekt att börja jobba på.

Vad var det som var unikt? Filmen, "Who framed Roger Rabbit?".

Vad gör filmen unik? Att det är en spelfilm där tecknade karaktärer interagerar med människor i dels en tecknad värld och dels i verkligheten.

http://www.youtube.com/watch?v=OFCIaMyMORg döm själva resultatet!



Makalöst proffsigt gjort, det går inte att se en enda miss i filmen. De tecknade karaktärerna följer människornas rörelser på ett sätt som får en att känna att det är på riktigt. Man får heller inte glömma bort att filmen är ifrån 1988 och inga, jag menar det, absolut inga datorer användes för att åstadkomma animeringen. Istället är alla animationer ett resultat av 82.000 sammansatta teckningar. Ni som kan eran mediaproduktion vet att det krävs 24 teckningssekvenser för att åstadkomma 1 sekunds film. 

Filmen är först inspelad med människor som i vissa scener agerar mot enkla robotarmar eller ting som lyfts upp av snören eller dylikt. Alla animationer är pålagda helt i efterhand. Resultatet är slående eftersom de tecknade karaktärerna och människorna interagerar på ett mycket trovärdigt sätt. 

Vad gör filmen än mer unik? Disney var tvungna att gå till sina konkurrenter för att fylla ut serien med än mer intressanta tecknade karaktärer, varpå bland annat följande figurer dyker upp i filmen från två helt konkurrerande bolag:




Musse Pigg, Daffy Duck, Snurre Sprätt och Kalle Anka


Förtjänar filmen "Vem satte dit Roger Rabbit" mer uppmärksamhet i Sverige? Ja, det gör den enligt mig. I USA belönades den med 3 Oscars för sina tekniskt avancerade animationer. Har du något brors eller systerbarn som du vill skämma bort med en bra tecknad film? Ge dem "Vem satte dit Roger Rabbit", tänk dock på att den enbart är textad på svenska och inte dubbad, så den som får filmen bör ju ha blivit lite äldre. Humorn i filmen håller främst vuxennivå men är klart sevärd för alla.

Helt enkelt bara ett bra tips från mig!  

Eller som Jessica Rabbit säger i filmen "I'm not bad... I'm just drawn that way!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0