En mördare bakom lås och bom!

Igår greps en av världens mest eftersökta män äntligen. "Slaktaren från Srebrenica", Ratko Mladic är bakom lås och bom tack vare den serbiska polisen. En seger för demokratin i min mening eftersom att i en demokratisk stat måste det finnas ett gott rättsystem och de som har gjort grova brott skall inte få slippa undan oavsett hur lång tid det har gått.

Ratko Mladic, en usel man på många sätt och vis. Han blev av med sin pappa under andra världskriget när den fascistiska rörelsen Ustasa tillfångatog fadern. Ustasa som var en vidrig militant rörelse i Jugoslavien på den tiden.

Möjligen växte Ratko upp med ett hat i kroppen som kom att prägla hans liv och gärningar. Han blev tidigt en stark nationalist för serbisk räkning. När president Tito dog 1980 och Ratko gjort sig en karriär som militär var det möjligt för honom att påvisa sina starka nationalistiska åsikter för ett stort och starkt Serbien. Han är dock uppvuxen i delrepubliken Bosnien, och gömde sig i Vojvodina, den enda delrepubliken i det dåvarandra Jugoslavien som inte brutit sig fria.

Hatet riktade sig i allra första hand mot muslimerna i Jugoslavien. Han såg tillbaka på historien då det Osmanska riket hade kontroll över delar av balkan. Eftersom många muslimer kom till balkan på grund av det så kallade han dem också för "turkarna".

Vilket han också gör på den filmen som de spelar in när de begår massmorden i Srebrenica 1995. Han rättfärdigar morden med ett klassiskt citat om att "Nu skall vi hämnas på turkarna för..." och sen kommer ett årtal på tidigt 1800-tal som jag inte minns just nu. I sann nationalistisk propaganda rättfärdigar man alltså etniska mord med en historisk händelse som inte direkt har att göra med de människor, de män som man tog upp och avrättade i skogen. Det sägs att 8000 människor mördades i Srebrenica 1995 under direkta order av general Mladic. Dessutom med hjälp av FN, vilket är en stor skamfläck i FN:s historia. 

http://www.youtube.com/watch?v=Z_r2EOwrZCc <---- där kan ni själva se. Det finns förövrigt värre videos där man kan se själva avrättningarna på youtube.

Hur som helst har denna vidirga man flytt undan rättvisan så länge och har nu äntligen fångats in. EU har ställt som krav på Serbien för att ens få ansöka om medlemskap i EU att Ratko Mladic är tvungen att tillfångatas och ställas inför rätta i Haag. Nu är han i alla fall infångad och en seger för demokratin. Frågan är om detta blir en möjlig biljett för det fattiga Serbien att börja förhandla med EU.


Ratko Mladic, också känd som slaktaren från Srebrenica, lär förhoppningsvis få ett kännbart straff!

Vill förövrigt passa på att påpeka att jag inte personligen har något emot Serbien som land!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0