Man ska inte döma folk efter namn!

Många känner väl till apartheidregimen i Sydafrika som som inleddes 1948 och slutade så sent som 1994. Det vill säga att ett land hade ett rent rasitiskt styre, där man skilde på svarta och vita människor ända in til mitten på 90-talet. De är lika ofattbart som att ett land mitt i Europa var delat med en mur fram till 1989. Historien är trots allt inte så långt bort ändå?

Vad jag skulle komma fram till är att Sydafrikas premiärminister mellan 1939 och 1948, var en rik vit man vid namn Jan Smuts. Han ville ogärna gå i krig med Tyskland och han representerade den vita Boerminoriteten i Sydafrika, som redan hade en viss apartheidregim under perioden då han blev premiärminister.

Saken var den att Jan Smuts var motståndare till apartheidreglerna, trots att han var representant för folket som upprätthöll den. Allt talade för att Jan Smuts var en man som skulle upprätthålla en sådan regim, men inte Smuts själv. Han tyckte inte att systemet var rimligt.

Efter en massa kontroverser förlorar han premiärministervalet 1948 mot Daniel Malan och när Smuts dör 1950 finns det egentligen ingen inom den styrande rika befolkningen som är emot apartheidregimen och den drar igång på allvar. Nästan 50 år av förtryck, misshandel, diskriminering och vidrig behandling följde för Sydafrikas svarta majoritetsbefolkning, innan Nelson Mandela väljs till premiärminister och avskaffar apartheidregimen 1994.

Vem kan idag tro att den vite och rike mannen Jan SMUTS är den som har rent mjöl i påsen?


Jan Smuts var minsann ren om både fingrar och samvete!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0