Tragisk lyteskomik?

Norges största tidning Aftenposten berättar idag att man har ett moraliskt problem vid stundande rättegångar mot mannen bakom 22-juliattentatet, Anders Behring Breivik.

2009 beslutade det norska Stortinget, Norges riksdag, att man skulle göra förändringar i terroristlagstiftningen. En viktig punkt var att man höjde maxstraffet för terroristbrott från 21 år till 30 års fängelse.

Vi vet alla vilket hemskt öde som drabbade Oslo och Utøya 22 juli i år. Ganska troligt kommer Anders Behring Breivik att dömmas till maxstraff för sina handlingar, allt annat vore väl justitiemord. Vad är då det moraliska problemet?


Anders Behring Breivik!

Han kan inte bli dömd efter den nya terroristlagstiftningen och kan därmed sitta av 9 år mindre än vad tanken varit om han blir dömd till maxstraffet. Varför?

Det norska justitiedepartementet som har haft i uppdrag att utforma lagen har alldeles för omoderna datorer och programvaror för att kunna ta itu med och hantera den nya lagstiftningen, alltså har inte lagen kunnat fastställas. Den är fortfarande i behandlingsskede trots att det redan är beslutat.

Om man får rustat upp datorerna och datorsystemen kan lagen färdigställas och det beräknas ta ungefär ett år.

Mannen som utfört det värsta dåden i norsk historia kan alltså ungdå 9 års fängelse på grund av att ett av världens rikaste länder inte har investerat i bättre datorer och programvaror till justitiedepartementet.

Jag skall inte uttala mig, men jag lämnar frågan... är detta tragisk lyteskomik?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0