Vart tog de vägen sen?

I övergången sent 80-tal/tidigt 90-tal, dök ett helt pärlband av duktiga svenska sångerskor upp och fick några hitar, för att sedan försvinna från rampljuset.  

Det roliga är ändå att det bara är i Sverige en artist kan få en stor internationell hit och sen totalt försvinna och 10-15 år senare arbeta på arbetsförmedlingen, eller på konsum. Ett bevis på hur liten artistscenen är i Sverige.

I Tyskland, Storbritannien, Frankrike och framförallt i USA kan en artist, som bara får en och annan hit, fortsätta turnera hela livet och livnära sig på det. Där är finns fortfarande en efterfrågan efter artisten beroende på att befolkningen i dessa länder är såpass stora.


http://www.youtube.com/watch?v=CQFFE_EAPk8
Towe Jaarnek, en typisk symbol för det här fenomenet. Hon slog igenom stort med låten "Ett liv med dig" ovan, som slutade på 2:a plats i melodifestivalen 1991. Helt plötsligt fick hon sjunga invigningslåten, "More than a game", till fotbolls-EM 1992 i Sverige, tillsammans med Peter Jöback. Om man bortser för kvalitén på liveframträdandet på youtubeklippet och ser till CD-versionen av "Ett liv med dig", så är det en fruktansvärt bra låt. Duetten med Jöback tillhör också en av de bästa invigningslåtarna jag har hört, med en tillhörande musikvideo som jag letat mig blind efter i flera år. Har sett den två gånger i mitt liv och vill väldigt gärna se den igen. För övrigt äger jag en ep-singel med hennes låt "Barcelona", som var en mindre hit 1992 och från skivan "Towe". Den låten som Lasse Holm tyvärr nödrimmade sönder med texten "För till Barcelona är det många 100mil så jag hoppas att du flyger för det tar flera dygn med bil". Kanske var det den textraden som gjorde ridå för Towe Jaarneks lovande karriär? Hon släppte en kanonskiva 2008, men då hade hon mer eller mindre varit helt tyst på de stora scenerna i många år.

http://www.youtube.com/watch?v=LqXaid5Xee0
Lizette Pålsson dök upp i slutet av 80-talet i den så kallade supergruppen, Stage Four, innehållande utöver henne själv, Andreas Lundstedt, Lisa Nilsson och hör o häpna, hennes dåvarande pojkvän, Peter Jöback. Sedan fick hon chansen i melodifestivalen 1990 med "sången över havet", hör henne sjunga den på engelska "a song across the ocean" och låten hade förtjänat ett bra mycket bättre öde! Revansch fick hon ändå 1992 när hon slutade 2:a i samma tävling tillsammans med dansgruppen Bizazz, i ett av de snyggast framförda bidragen i melodifestivalens historia. Sen blev det turnerande i ännu en supergrupp kallad Musical Express, bestående av Pernilla Wahlgren, Karl Dyall och Peter Jöback. Idag syns Lizette inte alls på de stora scenerna och är mest känd som duktig barnfilmsdubbare och bästa vän med Pernilla Wahlgren. Ridå Pålsson efter ett samarbete även hon med Jöback ironiskt nog!

http://www.youtube.com/watch?v=xDtaCe9flBM
Ankie Bagger körade bakom Lili & Susie i låten "Oh mama!" från 1986. Det ledde till att Ankie Bagger fick en egen karriär signerat Ola Håkansson och Alexander Bard bland annat. Det började med att de plankade bröderna Herreys "Varje liten droppe regn" och gav ut den med Bagger och engelsk titel "People say it's in the air", innehållande ett spektakulärt synthintro. Sedan plankades Kiss låt "I was made for lovin' you baby" och Ankie hade enkelt fått sig en internationell solokarriär. Störst blev nog ändå hiten ovan, "Where were you last night" och Ankie drog till Japan och blev megstjärna. Efter några tappra försök blev det ridå för Ankie Bagger.


Ena stunden stjärna, nästa stund konsumtant eller undersköterska?

Vart tog tjejerna vägen sen kan man ju undra?

Då har jag ändå inte nämnt tjejerna i Angel "Sommaren i City", tjejerna i Troll "Jimmie dean", Millas Mirakel "Rytmen av en rengnig natt".

Vem vet kanske är det en f.d. svensk popstjärna som sitter i ICA-kassan där du bor, är lärare på din skola, arbetar som simlärare eller tar hand om dina äldre familjemedlemmar på ett ålderdomshem?

För precis så funkar det i Sverige och framförallt då tycks det som.

Det enda liknande fenomenet som överlevde till dags dato utan att spotta ur sig någon vidare stor musik är Anna Book! Vem vet det kanske var så enkelt att hon aldrig samarbetade med Peter Jöback? Fråga Myrra Malmberg "Jasmine" i tecknade disneyfilmen "Aladin" om vart hon håller hus!

Visst har hon en karriär Myrra,              Att samarbeta med Peter Jöback är början till slutet?                 
men för gemene man är hon okänd!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0