Att känna sitt eget öde!

Zoran Đinđić var den man som valdes till premiärminister i Jugoslavien efter att den inte helt okände Slobodan Milosevic tvingats avgå. Đinđić kallade sig själv för reformistisk socialist och började förbättra kontakterna med omvärlden omgående efter tillträdandet som premiärminister.

Det Jugoslavien han fick makten över var ett sargat och decimerat land med ett mycket dåligt rykte världen över. En av de åtgärder han gjorde för att förbättra Jugoslaviens ställning var att skicka Slobodan Milosevic till krigsförbrytartribunalen i Haag.


Zoran Đinđić

Den 12 mars 2003 var Zoran Đinđić på väg till ett möte och skulle först besöka regeringskansliet i Belgrad. På väg upp för trappan skjuts han och skadas så allvarligt att han avlider samma dag. Mordet sägs vara beställt av serbiska maffian och serbiska nationalister.

Vad var det då för möte som Zoran Đinđić skulle på?

Han skulle träffa Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh!




Anna Lindh

Den 10 september 2003 går Anna Lindh in på NK i centrala Stockholm fullt ovetandes om att hon är förföljd av en man. Lindh blir attackerad med kniv inne i varuhuset och avlider tidigt på morgonen den 11 september 2003.

Mördaren Mijailo Mijailovic, en psykiskt sjuk serbisk/svensk man.

Det är lite kusligt att tänka sig just det faktum att Anna Lindh var på väg för att möta Zoran Đinđić i serbien i mars det året och fått beskedet att han blivit mördad precis innan. Jag tror att hon själv måste ha funderat mycket om livet just vid det tillfället. Den 10 september samma år blir hon själv mördad av en man av serbiskt ursprung. Rent sammanträffande möjligen, men det är helt offatbart att i efterhand tänka att Anna Lindh mer eller mindre bevittnat sitt eget öde drygt ett halvår innan sitt eget.

Kommentarer
Postat av: Marie Christiansson

Det är faktiskt kusligt Fredrik. Jag hade inte ens tänkt tanken och vilket sammanträffande! Det är i alla fall väldigt, väldigt sorgligt alltsammans.

2011-10-28 @ 16:58:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0