Varför byggde man en mur?

En av föreläsarna på Halmstad Högskola kom med en helt genial förklaring för något år sedan till varför Berlinmuren byggdes. Han är själv tysk och född på 40-talet och uppvuxen i Tyskland.

Han skulle förklara varför Berlinmuren byggdes ur ett Östtyskt perspektiv.

Tänk såhär:

Ett land delas rakt på mitten utan hänsyn till hur människor bor. Ingen har valt sitt medborgarskap med andra ord. Det startas en nation i väst, Västtyskland, som får massor av bidrag och främst inom forskning. Sen har vi Östtyskland som får pengar för att bygga upp en enorm kontrollerande statsapparat.

Människor i Östtyskland lockas av möjligheterna i Västtyskland och folk flyr i miljontals från Östtyskland till Västtyskland. Så även de intellektuella och högutbildade. Östtyskland töms alltså på alla de människor som kan bygga upp landet och utveckla det framåt. Hur skall staten agera? Man försöker stänga gränsen för att förhindra. Men det ger bara en viss inverkan på emigrantionen.

Hur skall staten agera för att inte staten skall tömmas på alla med högutbildning och kunskaper? Man måste upprätta ett fysiskt hinder för att stoppa att landet utarmas totalt på kunskap. Som jag nämnde tidigare för de som läser min blogg. Ett samhälle är precis som din kropp, man kan inte bygga ett samhälle av enbart nötter.

Muren blev alltså ett direkt fysiskt hinder för att bland annat förhindra all utarmning av proffesorer, läkare, forskare etc.

En rätt rimlig förklaring enligt mig och inte så svårt att förstå hur de ledande inom Östtyskland resonerade sig fram till det i så fall. Det gör ju dock inte muren mindre fel för det.

Men förklaringen är genial!


Berlinmuren betydligt lättare att förstå när någon kan förkalra det på rätt sätt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0