Sommaren i city 1990.... och sen då?

Bland mina vinylsinglar återfinns en svensk popplåga från tidigt 90-tal. Fyra tjejer på framsidan som troligen lyssnat på The Bangles genom hela tonårsperioden och som säkert kunnat relatera minst ett romantiskt minne till "Eternal Flame". Banglesifieringen är tydlig på omslaget för alla oss som känner till det bandet. De valde att kalla sig Angel, kanske var det en producent som valde det, men lek med tanken att de själva ville heta The Angels och låta lite som the Bangles. Någon producent som sa att nej flickor Angel duger gott!

I vart fall fick de en superhit 1991 med låten "Sommaren i city 1990". Vem har inte hört den? Hur många tjejer har inte mimat till den låten som liten? Med andra ord är det en låt som alltid förljer med sedan den dagen och en låt man har fört ett 4-siffrigt antal gånger och troligen lär höra ytterligare ett 100-tal gånger innan man stämplar ut från livets fabrik.



Vad som slår mig med de här tjejerna är ju egentligen inte gruppen eller låten i sig, utan snarare hur ett antal tjejers stämmor kan vara så välkända hos en befolkning, när inte ens ens 1% av befolkningen vet hur de ser ut. De skulle kort och gott kunna passera förbi totalt obemärkta på stan, stå framför dig i kön på ICA, vara din egen hårfrisör eller bo granne med dig. Vi som kan låten, strof efter strof, är i majoritet men de som känner till tjejerna som sjunger är försvinnande få. Helt otroligt egentligen! Tjänar de fortfarande några pengar på låten? Vad gör de här tjejerna idag?

På baksidan fodralet står det att Angel är: Linda Gustavsson, Linda Jansson, Jessica Larsson, Maria Zaring. Min nyfikenhet gjorde att jag fastnade för att göra en facebooksökning på den senare och sen med hopp om att också finna de andra tre, men ingen Zaring inte. Dead end i jakten på att få reda på historien om tjejerna i Angel som fick leva ut sin tonårsdröm och bli ihågkomna till stämmor med ett helt folk utan att bli noterade på gatan. Inte ens TV-program som "Allsång på Skansen" eller "Så ska det låta" har förbarmat sig över dessa tjejer. Jag hittade visserligen ett klipp från 2007 och tv4:s "Sommarkrysset" där de tydligen skall ha uppträtt. Men ändå, de lever i den totala anonymiteten trots att deras stämmor gjort avtryck i minst tre generationer. De dök ju upp i melodifestivalen 1992 och tävlade med låten "Venus Butterfly", och Bert Karlsson har själv sagt att det var då bandet Angel dog. Här får de i alla fall lite upprättelse!

Titta och njut av de coolaste tjejerna i Göteborg 1991, som ingen minns idag!


Jämför musikvideon och denna bilden av The Bangles och märk att det finns räta linjer mellan Angels tonårsperioder och Popikonerna från andra sidan Atlanten!
Trackback
RSS 2.0