En berättelse med omsorg!

1989 dök det upp något så ovanligt som en svensk tecknad långfilm på biograferna. Visserligen skall det nämnas att en del norrmän också var inblandade i produktionen, men filmen var riktad till den svenska marknaden och innehöll idel svenska toppskådespelare som lånade ut sina röster.



Mannen bakom den tecknade filmen, vars penseldrag är genomgående och lätta att känna igen, var Per Åhlin. Samme man som givit oss Karl-Bertil Jonssons julafton bland annat. Denna film kallade han "Resan till Melonia".

En saga om en ö som var så grönskande och vacker, där allt levde i frid och harmoni under överinseende av trollkarlen Prospero. Många av nyckelkaraktärerna i filmen bär namn efter Shakespeares karaktärer i spelet "The Tempest" från 1611. Berättelsen är också starkt inspirerat av stormen som driver iland hemska män från den förstörda och motoriserade ön Plutonia. Män med avsikten att ta över och industrialisera även Melonia för att kunna tjäna ännu mera pengar. Plutonia liknar på många sätt Jules Vernes maskinön.

Vad Per Åhlin gör med filmen "Resan till Melonia" är att han lyfter fram en berättelse som hade fått självaste Charles Dickens att känna sig stolt. "Resan till Melonia" berättar på precis samma sätt om de hemska otäcka industrierna som förslavade människor, likt den verklighet som Dickens levde i. Under ett sent 1700-tal och under hela 1800-talet då kol och farlig rök var en del av vardagen för många människor.


Plutonia industriön där man tillverkar bomber!

I kontrast till det, paradiset med fria människor där ingen härskar över någon, där allting är till för alla. Ett slags socialistiskt pathos, som kännetecknar en stor mängd människor som likt Per Åhlin är född på 30-talet. De som växte upp i ett Sverige då det enbart var ett parti i Sverige som kunde vara ett tänkbart regeringsalternativ och där majoriteten aav partirösterna landade på på Socialdemokraterna, där visionen om socialt ansvarstagande och ett Sverige där vi levde i ett folkhem där alla hade möjlighet att bo, leva, och arbeta under goda förutsättningar. Så nog är det vi en aningen socialistiskt vinklad historia vi ser. Men som med de flesta berättelser av Dickensk falang, finnes där de tidiga socialistiska och liberala dragen. Om friheten för individen i symbios med kollektivet.



Oavsett om man gör en politisk djupdykning i "Resan till Melonia" eller ej, bjuds man i vart fall på en berättelse med vackra och finurligt tecknade miljöer. Alla karaktärerna har sina egna drag och lyfts av de väl valda rösterna. Idag kan man många gånger känna att röstskådespelare i tecknade filmer kanske inte riktigt har hamnat på rätt plats. Här är dock skådespelarna valda med omsorg och ger en trovärdighet åt karaktärerna. I gardet hör vi skådespelare som Ernst Günther, Allan Edwall, Tomas Von Brömsen, Olle Sarri och Eva Rydberg. Addera sen självaste sångerskan Robyn i rollen som Miranda, och filmen i sig borde vara ett samlarobjekt för vilket Robyn-fan som helst.

Jag vet i vart fall att nästa gång jag och min systerson Leon får chansen att se på film tillsammans så är det "Resan till Melonia" som gäller. Kan jag erbjuda honom att upptäcka en riktigt välgjord tecknad film som fortfarande håller är det bara positivt.


Som avslutning bjuder jag på ledmotivet till filmen, skriven av den otrolige Björn Isfält som bl.a. skrev musiken till Ronja Rövardotter. Sjunger gör Maritza Horn, mamma till en viss dagsaktuell Melissa Horn.

Kommentarer
Postat av: Malin

Äääälskar melonia!!

2012-05-09 @ 00:33:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0