Miraklet i Berlin!

Det står 0-4 till Tyskland och andra halvlek har knappt börjat. Sverige hade redan tidigt i matchen åkt på 0-2 på samma sätt som för 6 år sedan i fotbolls-VM.

Den gången precis som gårdagen, stod svenskarna på hälarna tidigt i matchen. Vilket tyvärr är ett vanligt fenomen när det gäller svenska landslaget. Vi såg det mot England i EM i somras, vi minns matchen mot Holland borta, förlusten mot Danmark som gjorde att vi missade fotbolls-VM 2010.

MEN!!!

När klockan börjar visa 61 minuter då vaknar helt plötsligt Sverige till! Det var verkligen en enda lång känsloexplosion igår som kom ur mig när jag skrek rakt ut! När Rasmus Elm på halvvolley prickar in 4-4 när man inte trodde att det var möjligt.

Själv sittandes i TV-soffan kommer ett sådant manligt vrål som bara uppstår när det är Fotboll och när Stefan Holm klarade 2.37 och tog OS-guldet i höjdhopp 2004.

Alla ställer sig frågan? Hur kunde det hända? Hur kunde matchen ha två olika ansikten? Först 0-4 och sen 4-4. Förlora ena halvleken med 0-3 och vinna den andra med 4-1.

Första halvlek:

Det finns två väldigt goda förklaringar till varför Tyskland kör över Sverige i första halvlek. De orsakerna heter först och främst Philip Lahm och den andra heter Jerome Boateng.

Gjorde de mål igår? Nej! Men väl framspelningar.

Tyskland är ett extremt passningsskickligt och aggresivt lag, med spelare som lika lätt kan kliva uppåt i banan, som neråt i banan. Innermittfältet och mittlåset är såpass säkert att de kan kliva upp och ner, när helst de behagar.

Men tillbaka till herrarna jag nämnde ovan, ytterbackarna! Tyskland spelar med två extremt aggresiva ytterbackar som alltid kliver högt upp i banan och nästan alltid finns med i speluppbyggnaden. Kika på repriserna av tysklands mål och notera hur mycket Philip Lahm är inblandad i det som till slut blir mål.

När du har så offensivt lagda ytterbackar som är så skickliga, då kan de både yttermittfältarna Marco Reus och Thomas Müller kliva ännu högre upp i banan, eller ta löpningar rakt in på djupet i det svenska försvaret.

Det gör att Tyskland i varje anfall nästan alltid har två-tre spelbara spelare i offensiva positioner. En forward, en yttermittfältare och en offensiv innermittfältare. Helt plötsligt måste Sverige hålla reda på minst fyra spelare och som om inte det räckte står det skyttar från mittfältet på andra sidan eller en mittback högt upp, beredd på att när som helst ta en retur.

Tror ni mig inte? Se repriserna igen. Philip Lahms inblandning i spelet. Hur mittbacken Per Mertesacker kliver upp och gör ett mål genom att panga in en retur.

Hur kommer det sig att Sverige vände matchen? Sverige bytte in aggresiva och offensiva spelare som tvingade de tyska ytterbackarna att stå längre ner i banan och faktiskt agera backar.

Det första målet kommer sig av att Kim Källström slår en pass på en spelare i världsklass, Zlatan Ibrahimovic! Ett sånt mål hade kunnat komma när som helst under matchen. Det är något som bara händer när det finns en sådan spelare på plan.

Det andra målet? Sveriges ytterback Mikael Lustig börjar helt plötsligt agera som Philip Lahm och vips, så gör han mål och Sverige har 2-4.

Tredje målet då har Sverige börjat agera precis som Tyskland gjorde i andra halvlek, man är aggresiva högt upp i banan och med mycket folk och spelet byggs från ytterback. Det finns mängder med olika spelalternativ och Sverige kopierar Tysklands 2-0-mål, när Sverige gör 3-4.

4-4 då kommer det än en gång från kanten med spelalternativ och det kommer inte bara en våg utan tre vågor, eftersom det finns svenska spelare som står redo att ta retur.

Tror ni mig inte? Studera matchen!

För övrigt anser jag att Behrang Safari inte platsar i ett svenskt landslag. Varför? Jo, för att han inte klarar av att spela det spelet som Philip Lahm spelar.

Min poäng, varje framgångsrikt landslag kräver sin offensiva och aggresiva ytterback som kan erbjuda spelalternativ.

Roland Nilsson och Roger Ljung i USA 1994!
Roger Ljung förlösande målskytt och underbar ytterback i VM 1994!

Erik Edman i EM 2004!

Erik Edmans precis inlägg på Henrik Larsson i en kross av Bulgarien 2004!

Lilian Thuram i VM 1998 för Frankrike!

Lilian Thuram tog på egen hand Frankrike till VM-final 1998 från sin högerbacksposition, i semifinalen mot Kroatien.

Fabio Grosso i VM 2006 för Italien!
Fabio Grosso nyckelspelare i VM 2006, som Italien vann. Grosso satte den sista avgörande straffen!

Tror ni mig inte? Kika runt lite på youtube. En eller två riktigt bra aggresiva ytterbackar där spelet börjar och som erbjuder spelalternativ, det är den enklaste vägen till framgång!